Kondómy pod lupouPremenlivý ako chameleón, koľko si len vyslúžil názvov, tvarov a materiálov a ktovie aké obmeny ho ešte čakajú. Verný priateľ, ktorého si buď donesiete so sebou, prípadne si vyberiete zo spoločníčkinej ponuky. Áno, reč je o kondóme, prezervatíve, pánskej ochrane, pasci na spermie či “šprcgume”. A to je len niekoľko názvov z tých mnohých, ktorými ho obdarili už celé generácie pred nami. Samozrejme aj pri platenom sexe sú činnosti, kedy si radšej vychutnáme pocit bez ochrany, pocit istoty a bezpečia je však ťažko niečím nahraditeľný. Táto ochranná pomôcka totiž neslúží len ako veľmi spoľahlivá ochrana proti počatiu, súčasne (a na to by sme mali myslieť a dbať naozaj starostlivo) zaručuje takmer stopercentné vylúčenie prenosu niektorej z nežiaducich nákaz a chorôb, ktoré sa pohlavným stykom môžu prenášať. Hoci po objavení penicilínu sa práve výskyt týchto chorôb znížil prakticky na polovicu, objavila sa zasa novodobá hrozba HIV a následného AIDS, takže ochrana zmysel rozhodne nestratila. Aj taká kvapavka alebo hepatitída (teda jednoducho žltačka) typu B a C, prípadne aj chlamýdie alebo plesňové ochorenia sa dokážu veľmi ľahko šíriť práve pohlavným stykom. Ale dosť toho strašenia, ktoré ste navyše už iste mnohokrát počuli, pozrime sa na pánsku ochranu z rôznych uhlov.

Pohľad do minulosti

Keď sa pozrieme len krátko do histórie možno budú mnohí prekvapení tým, že v žiadnom prípade nejde o záležitosť ktorá by sa objavila len pred niekoľkými desiatkami rokov ako má veľa ľudí v podvedomí zafixované. Celkom iste určiť obdobie kedy sa začali kondómy používať síce asi nedokážeme, spoľahlivé záznamy ale existujú zo starovekého Egypta. K výrobe pánskych ochrán poslúžili blany a črevá, najčastejšie z domácich zvierat. Najlepšie sa osvedčili črievka z jahniat a baranov ktorých používanie po dlhé roky prevládalo. Ochrana bola po skontrolovaní, očistení a zvláčnení opäť zvinutá na špeciálnom nadstavci a mohla teda poslúžiť aj viackrát. Dnes asi najčastejšie používaný názov kondóm sa najčastejšie uvádza v súvislosti s osobným lekárom anglického a škótskeho panovníka kráľa Karola II., ktorý sa volal doktor Condom (alebo podľa iných prameňov snáď Quondam). Ten bol koncom sedemnásteho storočia kráľovým dôverným pomocníkom predovšetkým v oblasti sexu. Kráľ síce obdaril svoju krajinu najmenej štrnástimi vlastnými nezákonnými potomkami, ale na rozdiel od väčšiny mocných v tej dobe zomrel vo svojich štyridsiatichpiatich rokoch bez akejkoľvek vážnejšej pohlavnej choroby aj keď žil pomerne bujným a neviazaným životom - čo sa sexuálnych výbojov týka. Dokonca nezanechal (okrem už spomínaných ľavobočkov) ani právoplatného dediča, či to teda s tými ovčími črevami snáď až neprehnal na domácom fronte :-) Prvý gumené kondómy sa objavili v roku 1850. Kondómy boli umývateľné a po vysušení a ošetrení mastencom opäť pripravené na použitie. Latexové kondómy potom prišli v roku 1912. Prvé lubrikované pánske ochrany sa datujú od roku 1957. Predtým museli byť pred použitím použité špeciálne masti a zmäkčovadlá. Okrem predaja pod iným názvom (kvôli puritánským názorom a odporu cirkvi) sa časom objavili aj súkromie zaručujúce automaty, moderné prevedenie už má spravidla štandardný tvar, k dispozícii je mnoho prehľadne označených veľkostí a ochrana už slúži samozrejme len jednorázovo.

Máme z čoho vyberať

V posledných desaťročiach sa s opäť uvoľnenejším prístupom k sexu vyrojilo veľké množstvo rôznych typov. To môže mať za následok, že si neskúsený “začiatočník” pomaly nie je schopný správne vybrať. Najjednoduchším a základným kritériom je správna veľkosť. Príliš tesný a malý kondóm by mal okrem obtiažneho nasadzovania aj negatívny vplyv vďaka zvýšenému tlaku na penis a mohol by tak spôsobiť predčasný výron semena čím by nás vlastne pripravil o pôžitok z dostatočne dlhej súlože. Naopak príliš veľký kondóm môže na ochabnutom penise alebo v prípade nedostatku telových tekutín či lubrikantu vo vagíne skĺznuť a tým sa jeho funkčnosť anuluje.

Kondómy rôznych tvarov, povrchov, materiálov, farieb

Mnohé kondómy majú na povrchu zdrsnenie, pozdĺžne alebo priečne vrúbky pre väčšiu stimuláciu vagíny. Niektoré sú dokonca “ozdobené” hrbolčekmi, výstupkami a inými vecičkami, tie sú ale skôr vhodnejšie ako žartovný darček rovnako ako kondómy na ktorých je na prednej časti hlava ježka, ušatého zajačika alebo napríklad niektorého z politikov. Pre mužov je skôr zaujímavé to, čo môže kondóm obsahovať z vnútra. V prípade že si chcete dopriať “beh na dlhú trať”, vyberte jeden z kondómov pre predĺženie výdrže. Princíp je vcelku jednoduchý - najčastejšie je kondóm zvnútra ľahko “prevoňaný” 5 % benzokaínom, čo spôsobí mierne znecitlivenie penisu a tak výrazne predĺži vašu výdrž ak sa obávate krátkeho času súlože. Ak chcete naopak rýchlu, intenzívnu “jazdu” s maximálnym zážitkom, ani v tom prípade nemusíte dlho hľadať. Existujú aj kondómy s prímesou látok, ktoré zvyšujú prekrvenie a tak bude zážitok rýchly, ale jednoducho naplno! Alergia na latex (z ktorého sa dnes vyrába veľká väčšina kondómov) nie je žiadnou mimoriadnou vzácnosťou. Trpí ňou podľa posledných výskumov takmer každý dvadsiaty človek. Zúfalstvu ale neprepadajte, siahnete jednoducho po kondóme, zhotovenom z polyuretánu alebo polyetylénu. Možno sú trochu odlišné na dotyk, ale rozhodne veľmi pevné a znesú aj viac lubrikantu. Na ten ale naozaj dávajte pozor a pred nasadením kondómu maximálne rozotrite kvapôčku, inak hrozí skĺznutie alebo posunutie ochrany aj pri plnom stoporení. Z vonku samozrejme podľa potreby a požiadaviek partnerky aplikujte lubrikant v požadovanom množstve, vyhnite sa ale tým na olejovom základe, môže povrch kondómu oslabiť a spôsobiť jeho poškodenie! Farebných variant nájdete v ponuke každej solídnej firmy veľa .. len pozor na to že čierna prekvapivo opticky zoštíhľuje! :) Teda čierny kondóm voľte v prípade, že chcete rozmer svojho nástroja skôr potlačiť než zdôrazniť. V tme svietiace kondómy môžu byť dobrým spestrením, rovnako tak voňavé a s najrôznejšími príchuťami. Pokračovanie nabudúce …