Výsledky roznych výskumov v sexe za 2018Rok 2018 je  zapamätateľný z mnohých dôvodov - vrátane toho, čo nás veda o sexe naučila. Tu je rýchly prehľad o niektorých najzaujímavejších veciach, ktoré sme sa v tomto roku dozvedeli o sexe.

1. Bod-G pravdepodobne nie je to, čo si myslíte, že je

Vedci nedávno zverejnili jeden z najväčších a najdôkladnejších anatomických prieskumov v oblasti, ktorá sa zvyčajne označuje ako G-Spot. Výsledky nepriniesli žiadne dôkazy o unikátnej anatomickej štruktúre zodpovedajúcej Bodu-G. To naznačuje, že možno radšej pri myslení na Bod-G ako jedinečnú štruktúru v genitálnej oblasti možno ho je lepšie považovať za oblasť, kde vnútorná časť klitorisu, močová trubica a vagína pretínajú.

2. Ženy, ktoré majú lepší vnem čuchu majú viac orgazmov

Tím výskumníkov so sídlom v Nemecku študoval sexuálny život 70tich zdravých mladých dospelých ľudí  a dal im test citlivosti na zápach. Zistili, že ľudia ktorí boli citlivejší na pachy a vôňe považovali svoje sexuálne zážitky za príjemnejšie. To platí pre mužov i ženy. Zaujímavé je že zistili, že ženy s väčším citom na pachy a vône mali častejšie orgazmy počas pohlavného styku. Avšak,  medzi mužmi neexistovala žiadna súvislosť medzi vôňou a orgazmom. Čo si myslia vedci je, že telesné pachy zvyšujú vzrušenie u tých s citlivejšími nosmi (inými slovami, hovoríme o efekte podobnom feromónom).

3. Keď už hovoríme o orgazmoch … výrazy ľudskej tváre pri orgazme vyzerajú rozdielne v rôznych kultúrach

Výskumníci ukázali účastníkom dvoch odlišných kultúr (polovica zo západnej časti sveta, druhá polovica východných ázijských) obrázky ľudí s rôznymi výrazmi tváre a požiadali ich aby uviedli, či vyjadrené emócie predstavujú bolesť, orgazmus alebo niečo iné. Zistilo sa, že vzhľad bolesti sa javí ako univerzálny, ale vzhľad orgazmu nebol. Výraz tváre západného orgazmu zahŕňal širšie otvorené oči a širšie vertikálne natiahnuté ústa.  Výraz tváre pri orgazmu v krajinách východnej Ázie zahŕňal viac úsmevu, so zdvihnutým obočím a zatvorenými očami.

4. Príležitostný sex nie je vlastne až tak “príležitostný”

Keď výskumníci spýtali viac ako 600 vysokoškolských študentov o svojej ochote zapojiť sa do niekoľkých rôznych prejavov intimity a náklonnosti k neformálnemu partnerovi zistili, že väčšina účastníkov sa zdala otvorená myšlienke spojiť intimitu s neformálnym sexom. Napríklad viac ako polovica účastníkov sa chcela maznať s neformálnym partnerom a viac ako štvrtina chcela hľadieť  do očí toho druhého. V priemere ženy mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať intimitu počas neformálneho sexu viac ako muži. Väčšina mužov však chcela taktiež aj intimitu. To nám hovorí, že príležitostný sex nie je nevyhnutne zážitok bez akýchkoľvek citov.

5. Muži a ženy majú rôzne stratégie počítania, keď sú požiadaní o počet ich predchádzajúcich sexuálnych partnerov

Niekoľko štúdií zistilo, že muži hlásia dvakrát toľko sexuálnych partnerov ako ženy. Toto zistenie dlho miatlo výskumníkov sexu, pretože to jednoducho nedáva matematický zmysel. Avšak štúdia publikovaná v lete priniesla pár dôležitých faktov. Je to čiastočne spôsobené tým, že muži majú tendenciu odhadovať počet svojich partnerov, zatiaľ čo ženy ich častejšie počítajú. Možno nie je prekvapujúce, že muži mali tendenciu zveličovať, koľko partnerov mali.

6. Stimulácia pohlavných orgánov nie je vždy nevyhnutná na dosiahnutie orgazmu

Ľudia hlásia, že môžu mať orgazmy z rôznych pocitov a aktivít - a nemusia mať nutne sexuálnu povahu. V nedávnej štúdii výskumníci zdokumentovali všetky zaujímavé spôsoby, ako ľudia povedali, že dosiahli orgazmus. Zahŕňala cvičenie (jazdu na koňoch, jazdu na bicykli a sedenie a skákanie fit lopte), jedenie (od dokonale zrelých cherry paradajok  až po tuniaka), tetovanie alebo piercing.

7. Vaše sexuálne fantázie hovoria veľa o vašej osobnosti

Po prieskume viac ako 4 000 ľudí o ich sexuálnych fantáziách bolo zistené, že obsah fantázii ľudí je odrazom ich jedinečných osobnostných čŕt. Obzvlášť päť veľkých znakov obsahujúcich otvorenosť k skúsenosti, svedomitosť, extraverziu, prívetivosť a neurotickosť bolo spojených s druhmi fantázií, ktoré ľudia hlásili. Napríklad ľudia, ktorí boli viac extrovertní (spoločenskí), mali väčšie skupinovo sexuálne a nemonogamické fantázie. Potom napríklad tí, ktorí boli svedomití (detailne orientovaní) sa viac zamerali na prostredie, v ktorom sa ich fantázia uskutočnila.

8. Mnoho ľudí občas hlási po sexe nutkanie na plač alebo cítia smútok

Skôr ako by sa cítili dobre, niektorí ľudia sa cítia smutní alebo podráždení po tom, čo je inak uspokojujúci sexuálny zážitok. Keď k tomu dôjde, je to známe ako postkoitálna dysfória - a nový výskum ukazuje, že veľa ľudí ho zažíva bez ohľadu na pohlavie. Takmer polovica sledovaných mužov a žien hlásila, že už predtým prežili postkoitálnu dysfóriu. Naviac niečo okolo 5% mužov a žien tvrdí, že zažívajú tieto pocity väčšinu alebo po celý čas sexu.