BozkávanieBozkávanie je jedným z najbežnejších sexuálnych a romantických prejavov v mnohých kultúrach po celom svete. Bozkávanie však zďaleka nie je univerzálnou činnosťou. Vedci v skutočnosti nenašli dôkazy o bozkávaní v prekvapivo veľkom počte kultúr po celom svete. Ale prečo to tak je v tých kultúrach, kde sa bozky vyskytujú? Teda, ako sa vôbec niekedy stalo, že sa zomkli pery, dotkli sa jazykov a vymenili si sliny? Tu je prehľad niekoľkých hlavných teórií popularity bozkov …

Bozkávanie je príjemné

Po prvé, pery sú erotogénnou zónou - oblasťou so zvýšenou citlivosťou v dôsledku vysokej koncentrácie nervových zakončení. Výsledkom je, že orálny dotyk a stimulácia majú potenciál byť veľmi príjemnou činnosťou. A keď sa podieľame na činnosti ktorá je príjemná, máme tendenciu ju opakovať. Takže skutočnosť že bozkávanie môže byť veľmi príjemné je veľkou časťou dôvodu prečo to tak veľa z nás robí. Zároveň je však bozkávanie tiež činnosťou, ktorú sme sa mnohí z nás naučili ako spôsob vyjadrenia náklonnosti a rozvoja intimity. Nejde teda iba o potešenie - je to naučené správanie, ktoré mnohí z nás začali považovať za podporu blízkosti. Môžeme sa však bozkávať z dôvodov, ktoré siahajú oveľa ďalej. Niektoré výskumy v skutočnosti naznačujú, že bozkávanie by mohlo byť potenciálne vyvinutým správaním ktoré nám pomáha identifikovať dobrých partnerov. Môže to tiež veľmi dobre prospieť nášmu zdraviu - a zdraviu našich potomkov.

Bozkávanie nám môže pomôcť „vybrať“ partnera

Bozkávanie ako pomôcka pri výbere nášho partneraNiektorí vedci sa domnievajú, že bozkávanie nám môže potenciálne pomôcť pri hodnotení kvality potenciálneho partnera. Bližšie a osobné zblíženie - a doslova ovoniavanie a ochutnávanie našich partnerov - by mohlo byť spôsobom ktorý sme vyvinuli aby sme zachytili chemické signály, ktoré nám pomôžu identifikovať kvalitnejších partnerov. V súlade s touto myšlienkou niektoré výskumy zistili, že keď sú ženy v najplodnejšej fáze menštruačného cyklu, hodnotia bozkávanie ako dôležitejšie v porovnaní s inými obdobiami mesiaca. To podporuje myšlienku, že bozkávanie by mohlo byť potenciálne vyvinutým nástrojom na výber partnera.

Bozkávanie by mohlo byť prospešné pre naše zdravie

Bozkávanie je zdravé Close-up of couple kissing Ďalšou teóriou je že sa bozkávame preto, aby sme si prostredníctvom výmeny baktérií udržali dobré zdravie. Jedna štúdia zistila, že jediný hlboký bozk podporuje výmenu až 80 miliónov baktérií! Čím viac sa pár bozkáva, tým je bakteriálne zloženie ich úst podobné. Ako by to mohlo prospieť nášmu zdraviu? Jedna z teórií hovorí že ak dôjde k bozku s partnerom pred tehotenstvom, zvyšuje sa to pravdepodobnosť že určité infekcie - napríklad ľudský cytomegalovírus alebo HCMV - nastanú v čase keď je nepravdepodobné že by spôsobili problémy. Ak sa HCMV nastane počas tehotenstva, môže to mať nepriaznivý vplyv na zdravie plodu. Možno je teda bozk spôsobom ako kontrolovať vystavenie infekciám, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť reprodukčný úspech. Žiadna jednotlivá teória nie je definitívna a je celkom možné, že je pravdivá nielen jedna z týchto teórií. Z výskumu však vyplýva, že bozkávanie môže mať oveľa hlbší význam ako si ktokoľvek z nás kedy uvedomil.