Kondómy pod lupouČo jasne hovorí pre použitie kondómu? Použitie ochrany má niekoľko úplne nepochybných výhod a predností, ktoré by sme asi mali spomenúť hneď na začiatku. Rozhodne jednou z najdôležitejších je už spomínaná veľmi spoľahlivá prevencia proti prenosným pohlavným chorobám, najmä v prípade náhodného styku s neznámou partnerkou. Tiež u plateného sexu je použitie prezervatívu doporučované, hoci niektoré úkony sa často vykonávajú bez neho najmä v prípade, kedy je žiaduce sledovať a užívať si výstrek semena. Nič ale nebráni tomu v pravú chvíľu si ho zvliecť a potom nasadiť nový a radostne pokračovať. Kondóm nám môže výrazne predĺžiť dobu trvania styku a tým vylepšiť celkový prežitok. Kondómy so silnejšou stenou znížujú citlivosť penisu a práve tým predlžujú trvanie súlože. Práve veľká citlivosť totiž býva u mnohých mužov príčinou príliš rýchleho vystupňovania vzrušenia. Ak sa nedokážete dokonale ovládať (áno, aj to sa dá nacvičiť a nie je to až také zložité .. venujeme tomu ale niekedy skôr samostatný článok) dôjde rýchlo k vyvrcholeniu a výstreku. Okrem toho môžete kúpiť aj špeciálne upravené pánske ochrany zo znecitlivujúcimi prostriedkami, ktoré môžu veľmi dobre ovplyvniť práve dobu trvania styku. Ďalšou trochu menej známou variantou sú kondómy s chladivým médiom, ktoré môžu vhodne zapôsobiť na príliš citlivých a vzrušivých jedincov a priniesť im značne dlhší pôžitok zo sexu. Navyše pre niektorých sa bude jednať o nový, nezvyčajný zážitok. Rôzne farebné a parfumované kondómy oživia aj už trochu “všedný” domáci sex, zvrásnený povrch môže byť žiaduci pre vyvolanie príjemných pocitov aj u žien ktoré z akýchkoľvek dôvodov nie sú príliš ľahko vzrušivé a možno práve preto majú k sexu trochu chladnejší až odmietavý prístup. Ak si chcete naopak pripadať ako bez ochrany, siahnite po niektorom z ultrajemných a mäkkých kondómov,  nebudete o ňom prakticky ani vedieť a užijete si úplne bezpečne.

A hlasy proti?

Iste sa však nájdu aj takí, ktorí budú kondómy odmietať. Aké dôvody uvádzajú najčastejšie? Bežne sa jedná o psychickú zábranu, ktorá vychádza zo zafixovaného odporu. Akonáhle budete zbytočne myslieť na latexový prvok medzi penisom a vagínou, môže to pochopiteľne pôsobiť negatívne a dokonca narušiť celý priebeh sexu. Obavy zo skĺznutia alebo prasknutia sú prakticky nepodstatné, u kvalitných výrobkov k niečomu takému pri správnom zaobchádzaní prakticky nedochádza. Tu je ale treba venovať pozornosť niekoľkým základným veciam. Dbajte vždy na to, aby kondómy nemali uplynutú záručnú lehotu (áno, mnohí sú veľmi sporiví a šetriví na nesprávnom mieste), pokiaľ ich nosíte pri sebe alebo ich máte niekde uložené, nesmie dôjsť k mechanickému poškodeniu. Určite aj nesprávne skladovanie sa podpíše na kvalite materiálu. Škodlivo pôsobia najmä vysoké alebo naopak nízke teploty, prípadne aj prudké tepelné zmeny. Teda kondómy, ktoré máme niekoľko rokov ukryté niekde v aute alebo prešli práčkou už skutočne radšej nepoužite a nahraďte ich novými. Cena je naozaj zanedbateľná. Niektoré ženy odmietajú sex s kondómom len preto, že … a to je určite pre nektorých neotrasiteľný argument :-) … “kamarátka hovorila, že je to nechutné!" Toho sa našťastie u platenej spoločníčky obávať nemusíte. Ďalší argument je pomerne známy a týka sa toho, že je nutné kvôli nasadeniu prezervatívu prerušiť predohru a pri nasadzovaní môže dôjsť k poklesu erekcie. To ale nie je tak celkom pravda, len si z nasadzovania ochrany, miesto rušivého intermezza, musíte vedieť urobiť príjemnú a eroticky vzrušivú medzihru. Môžete si  síce kondóm nasadzovať sami za prizerania sa partnerky, ešte lepšie to ale ide s jej pomocou. Ľahko sa jej to podarí perami a jazykom (a nehovorte mi, že počas takejto “akcie” stratíte erekciu!) S trochou fantázie to ide aj pomocou pŕs alebo dokonca chodidlami (pozor na poškodenie!). To už je síce trochu náročnejšie, ale určite to stojí za to, snáď budete mať šťastie a na nejakú takú šikulku pri hľadaní v zoznamke erotického portálu narazíte. Ak bude nasadenie kondómu spojené s orálnym sexom, je vhodné penis pred aplikáciou ochrany trochu osušiť, aby nedošlo k jeho šmýkaniu - lubrikant je už obsiahnutý v malom (ale dostatočnom množstve) vo vnútri prezervatívu. Takže s tými argumentmi proti to skutočne také slávne nie je.

Včas pripraviť

Kondómy bývajú balené spravidla veľmi dôkladné, môžete si ich pootvoriť už pred započatím sexuálnych hrátok, aby ste sa potom zbytočne nezdržiavali s “nedobytným” balením. V žiadnom prípade nepoužívajte k otvoreniu ostré predmety, ktoré by mohli spôsobiť poškodenie. Kondómy však nikdy neotvárajte niekoľko dní dopredu, postačí pár desiatok minút. Pri návšteve sex privátu sa neobávajte, že ochrana nebude k dispozícii. Ak si ale donesiete vlastnú, ste bez starostí, zvolíte si zodpovedajúcu veľkosť aj typ a je to optimálne riešenie. Koľko si ich vziať so sebou? To záleží len na vás, ako sa cítite a na koľko si trúfate - spravidla pri jednom nezostane a veľa bude záležať aj na vašom náprotivku.

Ako zvoliť tú správnu veľkosť?

Kondóm musí pevne sedieť, ale v žiadnom prípade nesmie škrtiť alebo tlačiť. U väčšiny je uvádzaná šírka výrobku, ak to tak je aj vo vašom prípade, zvoľte taký rozmer, aby obvod penisu bol o niečo väčší, než je dvojnásobok uvedené šírky výrobku. A pre nabudúce už po prvom vyskúšaní budete vedieť presne, aký potrebujete.

Kondómy rôznych chutí a vôní

Z vôní podľa všetkých prieskumov a štatistík víťazí jednoznačne (ktovie prečo, vôňa je to síce príjemná, ale že by bola nejako výrazne eroticky príťažlivá?) jahoda .. ďalej sa medzi najobľúbenejšie radí aj banán a broskyňa.

Nakoniec trochu odľahčenia

Vlastne by som asi nemal zľahčovať a zosmiešňovať iste chvályhodnú a dobre mienenú snahu prísť s niečím novým a ešte lepším, ale v prípade ženského kondómu mi to proste nedá. Vo svete sa nejako príliš neuchytil a zrejme sa na naň pomaly skôr zabudne. Ak ste ale takí, že chcete všetko vyskúšať a inak vám to jednoducho nedá, choďte do toho! Presvedčte svoju partnerku alebo si nájdite vhodnú spoločníčku so zmyslom pre humor (aspoň ja som toto teda vážne brať nedokázal) a nezvyčajnú ochranu vyskúšajte. Už fáza nasadzovania je niečím medzi erotickou hrou na gynekológa s pacientkou a jógou .. môže to byť naozaj celkom zábavné. Po zdolaní všetkých úskalí s aplikáciou podľa priloženého návodu potom môžete konečne slávnostne vstúpiť do vagíny, ktorá sa na vás škerí venčekom latexovej ozdoby. No, raz mi to naozaj stačilo .. ale neľutujem to, som zasa o skúsenosť bohatší! A akých zvukov sa dočkáte! Ha! .. vyskúšajte a budete počuť, je to rozhodne zaujímavé.