Cholesterol, liečba a vedľajšie účinkyTak veľa ľudí má v týchto časoch predpísané lieky na zníženie ich cholesterolu a nemusí vedieť o nepriaznivých účinkoch týchto liekov na sexuálny život. Pre mnohých ľudí bohužiaľ vedľajšie účinky môžu skutočne prevážiť akýkoľvek prospech, ktorý z týchto liekov dostávajú. Dobré sexuálne fungovanie a spokojnosť závisia od niekoľkých rôznych faktorov, ktoré spoločne sa podieľajú na úspechu. Veľmi riedka je to len jedna vec, ktorá zmieta váš sexuálny život. To môže byť znepokojujúce pre ľudí, ktorí si želajú aby mohli mať len jedno jednoduché riešenie.

Vedľajšie účinky užívania statínov

Užívanie statínov nie je vždy riešením Lieky na zníženie hladiny cholesterolu, konkrétne statíny, sú veľmi často predpísané ako zdanlivo neškodné lieky, ktoré majú znížiť riziko človeka pre srdcové ochorenia a mozgovú príhodu. Zistilo sa však, že vysoký cholesterol samotný nie je nevyhnutne problém. Namiesto toho je to vysoká úroveň zápalu vyskytujúceho sa v tele (zvyčajne kvôli zlému stravovaniu a životnému štýlu). Veľmi malé percento pacientov užívajúcich statíny ich skutočne aj využije. Ľudia s najväčším prínosom sú tí, ktorí majú malý, hustý LDL (podtyp LDL) alebo ľudia s periférnymi cievnymi ochoreniami. Ale pre ostatných môžu mať významné vedľajšie účinky, ktoré môžu výrazne ovplyvniť sexuálny život, rovnako ako telesné pohodlie vo všeobecnosti.

Ako to vlastne v tele funguje?

Vždy konzultujte lekáraStatíny účinkujú znížením tvorby cholesterolu vo vašom systéme. Bohužiaľ, cholesterol je stavebným kameňom pre všetky pohlavné hormóny (testosterón, estrogén a progesterón). Je tiež stavebným kameňom membrány každej bunky v tele, takže vaše telo dáva produkcie cholesterolu vysokú prioritu. Nižšie hladiny cholesterolu v dôsledku toho vedú k nižším hladinám testosterónu a estrogénu. Pohlavné orgány, rovnako ako libido, sú priamo podporované týmito hormónmi. Statíny môžu mať preto významný vplyv na váš sexuálny život, najmä vo veku nad 40 rokov, keď vaše hormonálne hladiny začínajú klesať prirodzene tak či tak.

Cvičením ku zdraviu

Nižšia hladina hormónov je naozaj tým najmenším z vašich problémov pri užívaní týchto liekov. Nielenže znižujú hladinu cholesterolu, ale tiež rušia produkciu koenzýmu Q10. Tento faktor je rozhodujúcou látkou používanou pri výrobe energie vášho tela. To je jeden z dôvodov, prečo môžu statíny často spôsobovať svalové bolesti a únavu. Výsledná únava môže byť taká závažná, že sa ľudia cítili príliš unavení a príliš boľaví na to aby mali sex tak často akoby chceli.

Nie vždy je užívanie liekov riešením

Zdravou výživou a pohybom ku zdraviuNajviac znepokojujúca je skutočnosť, že srdce - vyrobené zo svalu - je takisto ovplyvnené  touto zníženou schopnosťou produkovať vlastnú energiu. Takže liek, ktorý má znížiť riziko srdcových infarktov a mŕtvice v skutočnosti znižuje schopnosť vášho srdca efektívne fungovať. Nemalo by sa to brať na ľahkú váhu. Najväčší úspech môže často pochádzať v zmenenom životnom štýle, ako je odstránenie lepku a rafinovaných cukrov z vašej stravy, konzumácia viac zeleniny ako ovocia a zabezpečenie pohybu - najmenej 150 minút týždenne.

Napriek tomu ak ste unavení a vyčerpaní, cvičenie je najlepší spôsob ako znova naštartovať mitochondrie (váš energetický systém). Tiež prispieva k normálnej produkcii testosterónu. Ak chcete znížiť užívanie statínov, porozprávajte sa so svojím lekárom a snažte sa mať pravidelný cvičebný program. Nárazové zníženie týchto liekov môže zhoršiť tok krvi pokým sa vaše telo neupraví, takže možno budete musieť ísť na to pomaly.