Obriezka - ÁNO či NIE? Ak premýšľate o tom, že jedného dňa založíte rodinu, v priebehu tehotenstva a pôrodu urobíte nespočetné množstvo rozhodnutí (sakra, dokonca ešte predtým ako sa pokúsite o počatie). Kedy mám prestať užívať antikoncepciu, aby som otehotnela? Mal by som zistiť pohlavie môjho dieťaťa? Môžem vypiť pohár vína? Plienky alebo jednorazové plienky? Ak je vaše dieťa chlapcom, môžete sa tiež rozhodovať, či bude alebo nebude obrezaný. Zatiaľ čo je narodenie dieťa predmetom nesmierneho vzrušenia, nie je možné popierať všetky možnosti a nechať sa cítiť ohromený. Uvedomenie si rizík a prínosov vás v konečnom dôsledku pripraví na informované rozhodnutie bez ohľadu na to, kedy tento deň konečne príde.

Obriezka je zákrok s dlhou históriou

Prvý záznam obriezky siaha až do roku 3000 pnl (vážne!). Odborníci uvádzajú, že tento postup bol spočiatku vykonávaný iba na mužoch vyššej triedy, ale počas druhej polovice 19. storočia sa stal bežnejším liečebným postupom. V 20. storočí bola obriezka adoptovaná v mnohých anglicky hovoriacich krajinách, ale jej popularita sa časom znížila. Napríklad obriezky v Spojených štátoch klesli zo 64,5% v roku 1979 na niečo málo cez 58% v roku 2010.

Čo je presne obriezka?

Skvelá otázka … Tu to máte: obriezka sa často vykonáva v nemocnici len niekoľko hodín po narodení. Výskumy naznačujú, že obriezka je najbezpečnejšia a ponúka viac zdravotných výhod (viac o tom neskôr) keď sa vykonáva na novorodencoch. Lekár očistí detský penis a okolie pred tým, ako ich znecitliví lokálnym anestetikom. Stiahnuteľná koža pokrývajúca špičku penisu - známa ako predkožka (ak je penisom banán, predkožka je šupka) sa potom odstráni pomocou jednej z troch najbežnejších techník obriezky: Gomco Clamp: lekár natiahne predkožku nad zvončekom trojdielnej svorky zatiaľ čo je svorka utiahnutá nad predkožkou. Prebytočná koža je odrezaná. Prístroj Plastibell: Plastový krúžok je pretiahnutý cez penis, zatiaľ čo sterilné lanko je uviazané okolo zariadenia a cez predkožku tak, aby sa prerušil prívod krvi. Tkanivo predkožky sa odrežie a zvon sa odstráni, pričom sa prstenec zostáva uchytený na mieste. Mogen Clamp: Táto technika je najrýchlejšia a najmenej bolestivá metóda obriezky. Sklopná kovová platnička je na jednej strane zakrivená a delená trojmilimetrovými štrbinami. Čepele sa spoja a stlačia pokožku. Koža nad svorkou je odrezaná. Po odstránení svorky sa koža zatlačí do správnej polohy.

Prečo je toto sakra robené novonarodeným chlapcom?

Obriezka dieťaťaAk si nie ste istí o tom ako sa rozhodnete keď príde čas, tu sú niektoré z dôvodov, prečo sa mnohí rozhodnú obrezať svojho malého synčeka. Po prvé, obrezané deti majú menšiu šancu na rozvoj infekcií močových ciest (UTI), ktoré sú bežné u chlapcov počas prvého roku života. Výsledkom týchto infekcií sú zvyčajne ďalšie cesty do ordinácie pediatra, invazívne postupy alebo dokonca hospitalizácia. Sú niektorí, ktorí veria že odstránenie predkožky tiež robí hygienu penisu jednoduchšou (malí chlapci s neobrezaným penisom sa avšak môžu vždy naučiť, ako správne takúto hygienu prevádzať). Zistilo sa tiež, že obriezka znižuje riziko ľudského papilomavírusu (HPV) a iných pohlavne prenosných infekcií (STI). Konkrétne Americká akadémia pediatrov (AAP) uvádza, že obrezaní muži majú o 30 až 40 percent menšiu šancu nakaziť sa vírusom HPV. Odstránenie predkožky tiež chráni pred herpesom a znižuje pravdepodobnosť, že u partneriek sa vyvinie bakteriálna vaginóza (nerovnováha normálnych vaginálnych baktérií). Obriezka vášho chlapca môže tiež znížiť jeho riziko vzniku rakoviny penisu, infekcií predkožky a phimózy (problémy stiahnutia predkožky). Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) poznamenáva, že heterosexuáli bez predkožky majú menšiu šancu na získanie HIV. Je dôležité upozorniť, že pre niektorých rodičov je odstránenie predkožky a obriezka dôležitým náboženským alebo kultúrnym vyhlásením. V židovskej viere obriezky vykonáva mohel osem dní po narodení. Obriezka je tiež bežným rituálom pre mladých islamských chlapcov, ktorá sa môže previesť v každom veku. Rodičia môžu obrezať aj z osobných dôvodov. Štúdia napríklad uviedla, že 46 percent rodičov sa rozhodlo obrezať svoje dieťa, pretože chceli, aby sa ich synovia „podobali na ostatných mužov“, čo možno naznačuje existenciu stigmy proti neobrezaným penisom v nielen americkej kultúre.

Ale môj priateľ mi povedal, že obrezané penisy sú menej citlivé

Neexistujú žiadne vedecké štúdie ktoré by dokázali, že odstránenie predkožky negatívne ovplyvní sexuálnu funkciu, sexuálnu spokojnosť alebo citlivosť (aj napriek tomu, čo ste možno čítali online alebo počuli z dosluchu). Napríklad tento systematický prehľad z roku 2013 uverejnený v časopise Asian Journal of Andrology analyzoval všetky štúdie ktoré pozorovali, či obriezka ovplyvnila mužské sexuálne funkcie alebo nie. Z desiatich štúdií ktoré výskumníci identifikovali, čo zahŕňalo celkovo 9317 obrezaných a 9423 neobrezaných mužov, neboli zistené žiadne výrazné rozdiely v sexuálnej túžbe, predčasnej ejakulácii, dobe latencie ejakulácie (čas potrebný do orgazmu), erektilných dysfunkciách albo ťažkosti s orgazmom.

OK - tak aké sú dôvody, prečo sa neobrezať?

Obriezka - ÁNO či NIE?Je dôležité si uvedomiť že s postupom sú spojené určité riziká, najčastejšie krvácanie a infekcia. Veľké komplikácie pri odstraňovaní predkožky sú zriedkavé a často sa vyvíjajú neskôr, keď chlapci dozrievajú. Tieto komplikácie zahrňujú adhézie kože, mostíky kože a zúženie špičky penisu. Niektorí kritici obriezky sa domnievajú, že postup spôsobuje deťom zbytočnú bolesť. Avšak AAP aj CDC povzbudzujú lekárov, aby používali lokálne alebo lokálne anestetikum na zníženie bolesti, ktorú dieťa môže mať. Iní tvrdia, že odstránenie predkožky negatívne ovplyvňuje sexuálnu rozkoš, napriek vyššie uvedenej štúdii, ktorá naznačuje inak. Tu je dôvod, prečo: predkožka je tvorená sieťou kože, membránou, svalovými vláknami, krvnými cievami a nervami (yup - tým všetkým). Keď predkožka skĺzne dozadu a dopredu alebo zatiahne, tento pohyb stimuluje a maže penis na zlepšenie sexuálnej rozkoše. To je dôvod, prečo niektorí veria, že odstránenie môže spôsobiť, že penis bude menej citlivý. Oponenti na odstránenie predkožky tiež tvrdia, že táto prax porušuje práva maloletého, ktorý ako dieťa je príliš mladý na to, aby poskytol súhlas alebo dokonca odmietol liečbu. Preto sa domnievajú že rozhodnutie by sa malo odložiť, kým nie je človek dosť starý na to aby si vytvoril vlastný názor na postup.

Ako sa staráte o obrezaný penis?

Po zákroku sa penis vášho dieťaťa zabalí do gázového obväzu. Aby sa zabránilo nepohodliu z trenia, môže sa na špičku penisu aplikovať vazelína. Na prvý pohľad môže jeho penis vyzerať začervenane. Za pár dní budete pravdepodobne vidieť mäkkú žltú chrastu. Nebojte sa - je to úplne normálne a časom zmizne. Mali by ste odstrániť a vymeniť gázu s každou zmenou plienky počas prvých pár dní a miesto obriezky vyčistite teplou vodou a vatovým tampónom raz alebo dvakrát denne. Je tiež užitočné pozrieť sa na akékoľvek príznaky problémov, ako je zvýšené sčervenanie, opuch, krvácanie alebo akékoľvek drenáže, ktoré nezmiznú. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, obráťte sa na svojho lekára.

A neobrezaný penis?

Starostlivosť o neobrezaný penisStarostlivosť o neobrezaný penis počas prvých niekoľkých mesiacov nevyžaduje žiadne ďalšie úsilie - jednoducho čistíte mydlom a vodou. Spočiatku bude predkožka spojená tkanivom s hlavou penisu, takže by ste sa nemali pokúšať o jej stiahnutie. Váš lekár vám oznámi, kedy sa predkožka bezpečne oddelila a stiahla z penisu. Nútiť kožu k stiahnutiu skôr, ako je pripravený, môže skutočne spôsobiť krvácanie a praskliny v koži. Akonáhle sa predkožka oddelí od penisu, mali by ste ju občas zatiahnuť, aby ste vyčistili hlavu penisu pod ňou. Všeobecne platí, že starostlivosť o neobrezaný penis je dosť nenáročná. Ak sa však moč objaví iba ako malý pramienok alebo ak sa zdá že vaše dieťa má počas močenia bolesť, dohodnite si schôdzku s lekárom. Ako váš syn starne naučte ho ako vyčistiť penis tým, že jemne vytiahne späť predkožku a vyčistí hlavu penisu a vnútri záhybu predkožky mydlom a teplou vodou. Potom, keď skončí, mal by pretiahnuť predkožku späť cez hlavu penisu. Pre niektorých bude rozhodnutie obrezať ľahké. Iní však môžu zápasiť s výberom. Porozprávajte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti (najlepšie počas tehotenstva - takže si môžete nechať dostatok času na to, aby ste urobili informovaný a intuitívny výber), aby ste si zodpovedali na akékoľvek otázky a riešili prípadné obavy. V konečnom dôsledku vám pochopenie rizík a výhod obriezky pomôže pri rozhodovaní pre vás a vašu rodinu.