Mnohí muži sa obávajú o veľkosť svojho penisuVeľkosť penisu patrí k bežným obavám u mužov. Zatiaľ čo väčšina chlapcov uvádza že sú spokojní s veľkosťou svojich genitálií značná menšina tvrdí, že sú nešťastní. Napríklad v prieskume 4 198 mužov vo veku 18 - 65 rokov, ktorí boli požiadaní, aby zhodnotili svoju spokojnosť so 14 rôznymi aspektmi svojho mužstva. Z toho 85,9% sa kvalifikovalo ako celkovo spokojných. Zvyšných 14,1% (alebo približne 1 zo 7 mužov) bolo nespokojných. Možno nie je prekvapujúce, že ich najčastejšie obavy sa točili okolo ochabnutej a vzpriamenej dĺžky penisu ako aj obvodu penisu.

Prečo je toľko mužov nespokojných so svojou veľkosťou penisu?

Rozšírenie penisu je tiež jednou z možností Možno preto, že si vsugerovali myšlienku „väčší je lepší“, ktorá sa zachovala v populárnych médiách a v porne. Tento veľký spoločenský tlak je problematický. Zdá sa že vedie mnohých mužov s normálne veľkými penismi aby podstúpili operáciu na predĺženie penisu. Ale fungujú v skutočnosti tieto operácie? Skôr než sa dostaneme k dôkazom preskúmajme niektoré z rôznych chirurgických možností, ktoré sú na predĺženie penisu reklamované. Najbežnejším procesom na predĺženie penisu je prerezanie suspenzného väziva, štruktúry kotvy penisu na ohanbové kosti. Teoreticky to umožňuje penisu visieť viac mimo tela. Existujú tiež rôzne operácie zosilňujúce obvod / šírku penisu, ako napríklad vstrekovanie tuku z brucha pacienta do šachty penisu, umiestnenie štepov darcovského tkaniva pod kožu penisu alebo vstrekovanie kožných výplní. Všetky tieto procedúry na predĺženie penisu sú drahé - môžete ich vidieť inzerovať od 5 000 až 10 000 USD. To znamená, že ľudia, ktorí chcú na predĺženie penisu absolvovať viac zákrokov môžu ľahko zaplatiť desiatky tisíc dolárov.

Takže operácie na predĺžene penisu skutočne fungujú?

Podľa lekárov ktorí takéto procedúry ponúkajú určite áno. Mnohé webové stránky takýchto lekárov hovoria o vysokej miere úspešnosti, zahŕňajúc žiariace svedectvá o pacientoch a zobrazujúce pôsobivé obrázky pred a po. Tieto webové stránky však nehovoria celý príbeh. Podľa nedávneho zverejnnúho článku o tejto téme uverejnenej v časopise Sexual Medicine Reviews sú tieto postupy veľmi riskantné a nemali by sa takmer nikdy vykonávať. Tento prehľad sa týkal výsledkov 17 rôznych štúdií, ktoré zahŕňali 21 rôznych postupov a viac ako 1 000 mužov. Závery? Kvalita týchto štúdií je celkovo „zlá“ z hľadiska metodiky, používané chirurgické techniky neboli potvrdené a komplikácie „nie sú zriedkavé“. V skutočnosti autori prehľadu idú až tak ďaleko, že operácie predĺženia penisu majú za sebou tak málo dôkazov a nesú toľko potenciálnych rizík, že by mali byť „považované za neetické mimo klinických skúšok.“ To je veľmi zásadné vyjadrenie a každý kto takúto operáciu na predĺženie penisu chce absolvovať by sa mal na chvíľku pozastaviť a popremýšľať.

O akých rizikách hovoríme?

Niektoré štúdie uvádzajú rôzne pooperačné deformity penisu vrátane výrazných zjazvení, penisových hrboľov a hrčiek, ako aj vstrebanie vstrekovaného tuku. Mnohí z týchto mužov musia mať neskôr rekonštrukčnú operáciu, aby sa deformity mohli opraviť. Celý rozsah komplikácií vyplývajúcich z týchto operácií zostáva neznámy. Aj napriek nedostatku podporných údajov sa vykonávajú aj naďalej. Zvážme, čo bolo povedané v spomínanom článku na túto tému pred viac ako 10 rokmi:

„Operácia na predĺženie penisu je vysoko rizikový postup. Neexistuje žiadna štandardná chirurgická technika a mnohé z vykonaných postupov sú experimentálne s minimálnymi objektívnymi predoperačnými a pooperačnými údajmi.“

V tom čase bolo len veľmi málo údajov a ešte stále ich nie je veľa, takže tieto postupy zostávajú prevažne „experimentálnymi“ postupmi. To nám hovorí, že keď sa niekto zaregistruje na jednu z týchto operácií, nemusí nevyhnutne vedieť čo dostane. Ak vy alebo niekto koho poznáte premýšľate o rozšírení alebo predĺžení penisu, je nevyhnutné byť informovaný o rizikách. Naozaj treba premýšľať o tom, prečo chcete túto procedúru podstúpiť.

Kvôli čomu to chcem vlastne podstúpiť?

Porozmýšľajte prečo vlastne chcete predĺženie penisu podstúpiťAk je to kvôli tomu že sa necítite dobre nezabudnite, že kozmetická chirurgia akéhokoľvek typu to nemusí nevyhnutne vyriešiť. Mnohí ľudia navštívili plastického chirurga s tým, že ak si môžu nechať “opraviť” čo i len jednu vec na svojom tele (napr. plastiku nosu, prsné implantáty, predĺženie penisu atď.) tak budú šťastní. Mnohí však následne zista, že šťastie ostáva nepolapiteľné. Výskum nám hovorí, že výsledky kozmetickej chirurgie sú vo všeobecnosti celkovo zmiešané. Pocit uspokojenia po zákroku závisí aj od prvotného psychického rozpoloženia osoby pred ním. Ak sa obávate o veľkosť vášho penisu, je potrebné su uvedomiť: prestaňte sa porovnávať s pornohviezdami a naučte sa, ako priemerný penis v skutočnosti vyzerá. Ukazuje sa, že väčšina mužov, ktorí si myslia že majp malý penis (a väčšina mužov hľadajúcich zväčšenie penisu) je v skutočnosti v normálnom rozsahu. Môžete tiež zvážiť poradenstvo pretože výskum zistil, že - na rozdiel od chirurgie rozšírenia penisu - poradenstvo skutočne funguje a nesie oveľa menšie riziko.