SexsomniaVäčšina ľudí počula o chodení v spánku. Koľko z vás počulo o “sexe v spánku”? Toto je skutočná diagnóza známa aj výrazmi “sexuálne správanie sa v spánku” alebo “sexsomnia”. Ide o akékoľvek sexuálne orientované správanie, ktoré sa stane zatiaľ čo osoba spí, ktorú so dotyčná osoba nepamätá. Predpokladá sa, že postihuje len približne 1% populácie a hlásila sa väčšinou u mužov. Tieto epizódy boli hlásené, že trvajú od niekoľkých sekúnd až po 30 minút. Sexuálne aktivity sa pohybujú od hlasného vzdychania, až po masturbáciu, dotýkanie a bozkávanie partnera  alebo pokusy o sex. Zdá sa, že v intenzite správania sa vyskytuje veľký rozsah. Boli hlásené aj prípady znásilnenia, ako aj násilná masturbácia vedúca k tvorbe podliatin. Zvyčajne partneri “sexsomniakov” uvádzajú, že ich partneri na nich nereagovali alebo sa zdajú byť citovo “veľmi vzdialení”.

Sexsomnia - jej história a liečba

Sexsomnia a jej históriaHoci sa v literatúre objavili skoršie odkazy na takéto správanie, skutočné štúdie o sexe v spánku neexistovali pred polovicou 90tych rokov. S cieľom lepšie porozumieť sexomnii výskumníci vykonali štúdie o spánku na sexsomniakoch, ktorý sa nahlásili sami. Zistili, že tieto subjekty prerušili prechod z jedného štádia spánku do druhého. Počas tohto prerušenia progresie aktivity mozgových vĺn z jedného štádia spánku na druhý došlo k sexuálnemu správaniu. Keďže to bolo preukázané, teraz sa považuje tento stav za zdravotný a nie za psychický. Zaujímavé je že vedci zistili, že veľa subjektov ktorí sa prihlásili k sexomnii ju už niekoľko rokov zažívali ale nikdy predtým nikomu nenahlásili. Často sa to považovalo za nepríjemné alebo zahanbujúce. Keďže sa o sexomnii vedelo tak málo ľudí, nemuselo sa zdať byť hodné hlásiť svojmu lekárovi. Možno najdôležitejším dôvodom na to, aby sa sexsomnia dostala k lekárskej starostlivosti je to, že ide o liečiteľný stav. Veľmi často reaguje na benzodiazepíny ako je válium alebo klonopin. Zaujímavé je, že vedci zistili, že sexsomnia sa zhoršuje alkoholom, nedostatkom spánku, vyčerpaním a stresom.

Vie sexsomnia ublížiť?

Sexsomnia a jej možné následky Pre niektorých je sexsomnia zábavným predmetom, ktorý sa vyskytuje len zriedka. Ale pre ostatných to môže byť dosť rušivé a ako už bolo spomenuté, dokonca aj násilné. Vyskytli sa prípady takýchto násilných masturbácií, pri ktorých si jednotlivci nevedomky spôsobili fyzickú ujmu. Neuvedomili si to, kým sa neprebudili. Iní zistili, že v domácnosti ohmatávali ostatných bez toho, aby o tom vedeli. Z tohto dôvodu sa považuje za zodpovedné vyhľadať lekárske ošetrenie - aby sa zabránilo akýmkoľvek nepriaznivým následkom. Tiež je potrebné zvážiť ťažkosti, ktoré sexsomnia prináša vedľa spiacemu partnerovi. Tieto udalosti prerušujú ich spánok, ktoré v priebehu času vážne ovplyvnia vaše fyzické a duševné zdravie, v neposlednom rade aj váš sexuálny život.