Sexuálna túžba je ovplyvnená aj testosterónomSexuálna túžba - tak ako mozog a telo spolupracujú pri jej posilnení, existuje neúplné chápanie úlohy pohlavných hormónov v tomto procese.  Vieme, že je bežné, že niektorí ľudia strácajú túžbu po sexe, keď starnú a hormonálne hladiny klesajú. Farmaceutický priemysel sa určite spolieha na to že si muži myslia, že ich nízka sexuálna schopnosť je spôsobená nízkou hladinou testosterónu. Je to ale odpoveď?

Sexuálna túžba a libido - akú úlohu zohráva testosterón?

Nízka hladina testosterónu pôsobí nielen na sexuálnu túžbuTestosterón sa často považuje za hormón, ktorý prináša energiu a motiváciu k životu. Funguje v tele pre zvýšenie svalovej hmoty a červených krviniek, ale tiež zvyšuje celkovú chuť do života a súťaživosť. Vieme, že keď sú hladiny testosterónu príliš nízke - pre mužov aj ženy - nielen že strácajú chuť na pohlavný styk a túžbu, ale môžu sa cítiť aj celkovo unavení a dokonca aj v hlbokej depresii. Takže doplnenie hladiny testosterónu by malo priniesť späť sex drive, že? Odpoveď je “áno” aj “nie”.

Testosterón nefunguje samostatne

Lekári stále viac a viac zisťujú, že testosterón nefunguje samostatne pokiaľ ide o náladu a sexuálnu túžbu. Možno je to jeden z najpozoruhodnejších príkladov u mužov, ktorí dostávajú suplementáciu testosterónu súčasne s podávaním inhibítorov aromatázy, aby zabránili konverzii tohto testosterónu na estrogén. Existujú v skutočnosti niektorí muži ktorí zistili, že ich hladina testosterónu je posilnená na normálnu úroveň pokiaľ je produkcia estrogénu v ich tele je potlačená na nízku úroveň - a po určitom poklese hladín estrogénu zmizne ich sex drive. Ak majú tí istí muži možnosť konvertovať testosterón na estrogén a ich hladina estrogénu stúpa na určitý bod - bam! - ich sex drive sa vráti.

Ovplyvňuje estrogén sexuálnu túžbu?

Sexuálna túžba závisí aj od hladiny estrogénu v teleNa túto otázku je o trochu ťažšie odpovedať, pretože estrogén je vyrobený z testosterónu - takže veľmi málo ľudí má estrogén v tele bez testosterónu. Dokonca aj u žien po menopauze, ktoré dostávajú iba náhradu estrogénu, sa testosterón stále vyrába z nadobličiek a iných tkanív. Vieme však že niektoré mladé ženy, ktoré užívajú antikoncepčné pilulky, majú svoj sex drive úplne znížený akonáhle poklesnú ich hladiny voľného testosterónu, tak ako sa písalo vyššie v tomto článku. Zdá sa teda, že estrogén ako jediný nie je odpoveďou, aj keď si stále nie sme istí aké sú účinky syntetických estrogénov (ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v antikoncepčných tabletách) na mozog oproti prirodzenému estradiolu.

Estrogén je dôležitou súčasťou pre sexuálnu túžbu - ale nie samostatne

Vyvážené faktory prospievajú sexuálnej túžbeTo nám hovorí, že pravdepodobne existuje kombinácia estrogénu a testosterónu, ktorá spoluvytvára sex drive. Naše hormóny sa vždy snažia vyvážiť a sú v neustálej vzájomnej komunikácii na úrovni mozgu, rovnako ako aj na bunkovej úrovni. Sex drive a sexuálna túžba sú zložité a zahŕňajú aj veľa psychologických faktorov vrátane toho, ako človek vidí sex, ako cíti svoju sexualitu, ako vidia svojho partnera a sexuálne interakcie s partnerom. Takže aj napriek tomu že farmaceutický priemysel hľadá čarovný liek na sexuálnu túžbu, nakoniec to končí pri kombinácii faktorov - dokonca aj čo sa týka hormónov.