Sexuálny problém nie je vždy problémomČo sa považuje za sexuálny „problém“ Závisí to od toho, koho sa pýtate. Napríklad zvážte jav, ktorý sa medzi mužmi často označuje ako „predčasná ejakulácia“. Hovorím tu o ľuďoch, ktorí majú tendenciu dosiahnuť orgazmus veľmi rýchlo, niekedy s minimálnou až žiadnou fyzickou stimuláciou penisu. Aj keď je to všeobecne považované za sexuálnu dysfunkciu ukázalo sa, že veľa ľudí fetišizuje tú istú vec. Premýšľal som o tom druhý deň keď som počúval homosexuála, ktorý opisuje jeho najväčší bod vzrušenia. Podľa jeho názoru nie je nič príťažlivejšieho ako keď preniká do partnera, ktorý rýchlo a spontánne ejakuluje bez akejkoľvek stimulácie penisu. Tento scenár je pre neho z veľkej časti vzrušujúci, pretože to považuje za sexuálne uspokojujúce že jeho partnera uspokojil tak dobre. že dosiahol spontánne orgazmus.

Predčasná ejakulácia? … nie až takým sklamaním pre všetky ženy

A nie je jediný čo sa takto cíti. Na Reddite sa dajú nájsť vlákna zamerané konkrétne na ľudí, pre ktorých je vzrušujúce (nie sklamanie) mať partnera (väčšina z nich bola opísaná ako muži), ktorí sa dosiahnu orgazmus veľmi rýchlo. Tu sú niektoré z vecí, ktoré ľudia povedali:

“Je to obrovský kompliment a cítim sa veľmi sexy, keď to netrvá dlho.”

“Je to čudné ale je to pre mňa emancipujúce … najmä preto, že mám problémy s vlastným telom kvôli ktorým si niekedy nepripadám veľmi sexy.”

“Ako by sa toto nedalo považovať za najväčší kompliment?”

“Je to (aspoň pre mňa) znamením takého vzrušnia, že stratil kontrolu a to mi pripadá neskutočne sexy.”

Pomenúvajme veci lepšími výrazmi

American pie (Prci, prci, prcičky)V týchto komentoch je vidieť vzor. Títo ľudia interpretujú rýchly orgazmus svojho partnera ako znak toho, že oni sami sú veľmi sexy a sexuálne zdatní - a tiež to, že svojho partnera skutočne potešili a sexuálne uspokojili. Neviem o žiadnom akademickom výskume ktorý by mohol hovoriť o tom, koľko ľudí sa pozerá na rýchlu alebo spontánnu ejakuláciu mužov rovnako ako oni. Mám však podozrenie, že takýto výskum neexistuje pretože nás vždy učili pozerať sa na predčasnú ejakuláciu ako prirodzený problém. Rovnakým smerom na predčasnú ejakuláciu tiež reaguje spoločnosť. Len sa pozrite, ako je to znázornené v populárnych médiách. Rýchla ejakulácia sa vykresľuje ako trápna a ako prejav sexuálnej nezrelosti a neschopnosti. Napríklad videli ste niekedy American pie (Prci, prci, prcičky) alebo Na tuhle nemám (She’s Out of My League)? Posolstvom týchto a iných mediálnych zobrazení je, že muži sa nemôžu stať partnerom ak mávajú predčasnú ejakuláciu. Alebo zvážte samotný termín „predčasná ejakulácia“. „Predčasná“ časť znamená hodnotiaci úsudok, že rýchla ejakulácia je nefunkčná - neoznačuje dospelosť, zrelosť. Z tohto dôvodu výskumníci a terapeuti v oblasti sexuality nedávno začali požívať iné terrmíny. Napríklad „skorá ejakulácia“ je pojem, ktorý sa začína používať … aj keď „skorá“ ejakulácia stále pôsobí ako hodnotiaci úsudok. Ďalším výrazom ktorý sa niekedy používa je „rýchla ejakulácia“, ktorá znie oveľa popisnejšie a menej odsuduzúco ako iné alternatívy.

Sexuálny problém nie je vždy problémom

Pre niekoho sexuálny problém, pre iného vzrušujúceZmyslom toho všetkého je jednoducho povedať, že musíme byť veľmi opatrní pri popisovaní daného modelu sexuálneho správania alebo sexuálnej reakcie ako inherentne nefunkčného a problémového. Charakterizovať niečo ako sexuálny „problém“ je otázne keď vidíte, že niečo ako rýchla ejakulácia je niektorými vnímaná ako dysfunkcia ale iní ju však považujú za žiaduci výsledok. Ak túto skutočnosť ignorujeme a namiesto toho použijeme vzorce správania ako základ na definovanie sexuálnych problémov, má to za následok vynútenie porúch a chorôb na obrovských kvantách obyvateľstva. Aby som to vyjasnil, nehovorím, že sexuálne ťažkosti alebo dysfunkcie neexistujú - len to, že existuje subjektívna zložka ponímania sexuálneho problému. Mali by sme si pamätať, že sexuálne ťažkosti jednej osoby sú erotické túžby inej osoby.