Stres vplýva na sex a celkové zdravie Stres. Už len to pomyslenie keď píšem to slovo. Vyvoláva myšlienky na všetkych veci, ktoré ešte musím splniť. Zo všetkých predsavzatí, ktoré mám (alebo som nad nimi rozmýšľal) ale zatiaľ ešte nesplnil. Po rokoch riadenia práce, manželstva, detí a príbuzných vám môžem povedať, že keď som vystresovaný, nie je príjemné byť v mojej spoločnosti. A pokiaľ ide o sex, stres spôsobuje, že váš sexuálny život trpí. Stres je v skutočnosti jedným z tých zvláštnych problémov, ktorý môže nielen ovplyvniť váš sexuálny život ale ho sexom aj možno zmierniť. Takže ak sa chcete zbaviť stresu, prečo len nesexujete? OK, problém vyriešený! Snáď ste si nemysleli, že to bude až také jednoduché? :) Účinky stresu sú zákerné. Zanecháva následky na vašom fyzickom, emocionálnom a na zdraví vašich vzťahov. A to pravdepodobne viac než si uvedomíte. Tu je päť spôsobov, ako stres môže mať vplyv na váš sexuálny život.

Stres prispieva k negatívnemu obrazu tela

Dobrý obraz tela priťahuje viac sexuHormóny produkované v súvislosti so stresom môžu mať vplyv na náš metabolizmus. Ak sa cítime pomalý alebo ak priberieme (neúmyselne), môžeme sa začať cítiť zle ohľadne našich tiel. Ak sa nám nepáči naše telo, je dosť ťažké nájsť túžbu zhodiť oblečenie a skočiť s partnerom do postele. Netvrdím teraz, že by ste sa s tým mali zmieriť. Je to totiž začarovaný cyklus. Nižšia príťažlivosť sa rovná menej sexu a menej sexu vytvára problémy so vzťahmi. V ideálnom prípade by nás mal vzťah vylepšiť v tom, kto sme .. a nie aby sme sa cítili viac stresovaní. A jeden z najväčších stresorov ktorý môžeme mať je práve náš vzťah s partnerom.

Stres veľmi zaťažuje naše libido

Teraz vieme, že hormóny ovplyvňujú naše telá mnohými spôsobmi od detstva až po dospievanie, tehotenstvo, menopauzu a ďalšie. Kortizol je jeden z hormónov, ktoré produkuje stres a možno ste o tom počuli alebo ak ste niekedy videli tie reklamy s nočnými diétnymi tabletami a obrazom rozpixelovanej ženy, ktorá priberá v spánku na váhe. Naše telá potrebujú tento hormón, ale v malých dávkach na krátky čas. Ak sa zvýšené hladiny kortizolu produkujú dlhší čas, potláčajú naše pohlavné hormóny. Nižšie množstvo pohlavných hormónov sa rovná nižšiemu libidu.

Stres nás núti spochybňovať naše vzťahy a našich partnerov

Stres vie rozdeliť partnerov aj v posteli Ako som už spomenul, keď sme vystresovaní nie je príjemné byť v našej spoločnosti. Nechcete, aby na vás partnerka vyletela pretože je veľmi vystresovaná. A verím, že ani vy nechcete byť tým, kto podnecuje tieto pocity frustrácie u niekoho koho milujete. Kto chce vyspať s emocionálnym monštrom? Vzťahy trpia keď sme stresovaní, najmä ak prestávame komunikovať. Všetko už len potom pravdaže vyeskaluje tým, keď otočíte pri rozhovore s partnerom oči do stropu alebo keď na vašu milovanú osobu budete vrčať.

Stres môže viesť k nadmernému požívaniu alkoholu - jeho nadmerné pitie má za následok zlý sex

Stres + alkohol = nanič sexNie je prekvapením, že veľa ľudí používa alkohol ako únik. Každý asi túžime po nejakej tej happy hour - akejkoľvek hodinke obsahujúcej trochu relaxu. Netreba to chápať ale ako o pohári vína, fľaši piva alebo drinku s ružovým dáždničkom. Ide o nadmerné, dlhodobé pitie. Viac ako jeden alebo dva alkoholické nápoje denne. Myslí sa tým taký typ požívania alkoholických nápojov, ktorý skrývate pred priateľmi. Pravdepodobne ide o niečo, čo začne už pred vašou happy hodinkou a skončí ďaleko po jej uplynutí. Je všeobecne známe, ak muži pijú príliš veľa majú problémy s erekciou. Ale ako je to u žien? Ako sa ukazuje, alkohol môže otupovať zmysly, takže je sex menej precítený. Alkohol naviac dehydruje, čo spôsobuje slabé “premazanie”. Bez riadneho premazania môže byť sex pre ženu bolestivý. Bez riadneho mazania a dostatočného vzrušenia sa môžeme dať myšlienke orgazmu zbohom. Po mnohých takýchto sexuálnych zážitkoch bez potešenia alebo prežitých s bolesťou ich proste nebudeme až tak veľmi chcieť viac. Vy by ste chceli?

Stres ovplyvňuje plodnosť a menštruačný cyklus

Stres ovplyvňuje nielen menštruačný cyklus ale aj šancu otehotnieťKeď sme vystresovaní, hladiny našich hormónov sa potápajú. Spomenul som stres ako faktor, pre ktorý naše libido trpí. Ale kto by si bol pomyslel že aj plodnosť bude trpieť? Stres môže mať vplyv na našu podmozgovú žľazu, ktorá kontroluje štítnu žľazu, nadobličky a vaječníky. Ak vaječníky nefungujú správne, menštruačný cyklus je nepriaznivo ovplyvnený. Naše obdobia sa môžu stať nepravidelné alebo sa môže zastaviť menštruácia. Ak sa snažíte otehotnieť, musíte znížiť stres. Môže to byť ťažké, nakoľko pravdaže existuje mnoho iných, ktoré sú viac stresujúce než snaha o otehotnenie a nedarí sa to. Takže je čas urobiť nejaké zmeny. Cvičenie, relax, kúpeľ, dať si pohár vína (jeden nie štyri), masturbovať (áno, masturbovať), milujte sa s partnerom a delegujte niektoré povinnosti na ostatných.