Slovo „kondóm“ je pre mnohých synonymom k známej vete, „lízať zmrzlinu cez sklo“. Ak to vnímate podobne aj vy, mali by ste vedieť, že pri správnom výbere, sa môže práve kondóm postarať o intenzívnejšie a príjemnejšie prežívanie sexu. Ako na to? Bude si to vyžadovať menšiu osobnú, „vedeckú“ štúdiu.

Pohodlnejšie a spoľahlivejšie ako v minulosti

Bola by škoda aspoň pár slovami nespomenúť históriu kondómov. Tá siaha až do čias pred 19. stor., kedy boli vyrábané z chemicky ošetreného ľanu, no omnoho využívanejším materiálom boli zvieracie blany z močového mechúra alebo čriev. Prvý archeologický nález „niečoho“, čo s najväčšou pravdepodobnosťou slúžilo ako kondóm, pochádza dokonca z roku 1642. Bol nájdený v žumpe anglického hradu Dudley a podľa historikov už vtedy slúžil ako ochrana pred počatím a prenosom pohlavných chorôb. Latexové a gumené kondómy prišli do módy až v druhej polovici 19. stor.. Popularite sa tešili hlavne v západnom svete a s príchodom hormonálnej antikoncepcie ich používanie začalo postupne klesať. Do dnešného dňa, však nebolo v rámci ochrany pred pohlavnými chorobami, vymyslené nič lepšie, ako je práve prezervatív. Na to by ste teda určite nemali zabúdať ani v dnešnej modernej dobe.

Rozhodujúca je veľkosť

Pre správny výber veľkosti prezervatívu je potrebné odmerať penisTeraz už viete, ako a kedy vznikli kondómy, takže sa môžeme presunúť k ich správnemu výberu. Predtým, ako začnete riešiť materiály, by ste si mali vedieť vybrať vhodnú veľkosť. Tá je totiž rozhodujúca z pohľadu pohodlia aj bezpečnosti. Menší prezervatív pre vás bude nepohodlný, pri väčšom zas existuje vysoké riziko jeho zošmyknutia. Presnú veľkosť, ktorá vám sadne ako uliata, zistíte najlepšie tak, že si penis odmeriate. Táto aktivita sa vám môže zdať zvláštna, no pamätajte, že ide o ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami, prevenciu nechceného počatia a samozrejme o už spomínaný komfort. Na tento účel vám poslúži najlepšie ohybný, napríklad krajčírsky, centimeter. Okrem dĺžky penisu, totiž potrebujete zistiť aj jeho obvod a priemer. Aby ste dokázali odhadnúť skutočnú veľkosť kondómu, penis si musíte merať pri erekcii.

Ako na to?

  1. Začnite meraním dĺžky. Centimeter priložte ku koreňu a natiahnite ho až ku koncu penisu. Merajte skutočné dĺžky, nie tie, o ktorých snívate.
  2. Obvod penisu je potrebné merať v jeho najhrubšom mieste a tiež pri erekcii. Centimeter v tomto bode omotajte a miesto, kde sa jeho konce stretnú si označte. Po jeho rozbalení budú namerané centimetre totožné s vašim obvodom penisu.
  3. Priemer, teda šírku penisu si vypočítate pomocou jednoduchého matematického vzorca. Reálne meranie by totiž asi nebolo možné, čo určite uznáte aj sami. Obvod, ktorý ste namerali, vydeľte číslom 3,14 a získate číslo zodpovedajúce šírke vášho penisu.

Štandardné rozmery prezervatívov

Veľkosti prezervatívov sú rôzneV bežných predajniach najčastejšie natrafíte na prezervatívy priemerných veľkostí. Pri tých sa dĺžka pohybuje od cca 15 do 18 centimetrovšírka – priemer, od 4 do 7 centimetrov. Pozor, veľkosť kondómu nemá byť totožná s veľkosťou penisu. Latex a iné pružné materiály, z ktorých sú vyrábané, majú totiž vôľu asi okolo 4 centimetrov do plusu a o čosi menej do „mínusu“. Ak si nie ste stopercentne istí správnou veľkosťou, vyvarujte sa na začiatok kúpe MAXI balení. Vyskúšajte viacero veľkostí a uvidíte sami, ktorá z nich vám sadne najlepšie. Klasická veľkosť kondómu by mala sedieť mužom, ktorých dĺžka penisu pri erekcii nepresahuje 12 centimetrov. Vo všeobecnosti patria medzi najpoužívanejšie prezervatívy s dĺžkou okolo 16 centimetrov a priemerom 5 – 6 cm.

Výber správneho materiálu

Prezervatívy sa vyrábajú najčastejšie z latexu, no ten nemusí vyhovovať  každému, a to hlavne kvôli častým alergickým reakciám. Nemajte strach, existuje ešte pomerne dosť možností.

Polyuretánové a polyizoprénové prezervatívy

Polyuretán patrí medzi technické plasty, čo vás nemusí odrádzať od jeho použitia. Hlavnou výhodou týchto prezervatívov je extrémna tenkosť. V porovnaní s klasickými latexovými, majú asi o tri štvrtiny menšiu hrúbku. Sú dokonca tenšie ako ultra thin kondómy. Ďalším plusovým bodom je ich schopnosť prepúšťať teplo, čo je pri sexe nepochybne veľmi príjemné. Drobnou nevýhodou je vyššia cena a taktiež menšia elasticita. Materiálom s podobnými vlastnosťami, ktorý sa taktiež používa na výrobu prezervatívov, je sensoprene. Oba druhy prezervatívov nie sú úplne dobrou voľbou v prípade, že si radi užívate naplno. Tenký materiál sa totiž môže pri divokejších praktikách veľmi ľahko porušiť a prezervatív pretrhnúť. Polyizoprén je vernou kópiou latexu, no s tým rozdielom, že neobsahuje žiadne z látok, ktoré spôsobujú alergické reakcie. V porovnaní s predošlým typom kondómov sú o čosi lacnejšie a elastickejšie. Ich hrúbka je však totožná s tými latexovými.

Prezervatívy z jahňacej kože

Áno, znie to nepochybne zvláštne, až exoticky, no niektorí muži na kožené kondómy nedajú dopustiť. V našich končinách tento typ prezervatívov nezoženiete len tak ľahko, no ak by ste mali chuť a peniaze na experimentovanie, tak si ich môžete za necelých 50 eur objednať napríklad z AliExpresu. Ich hlavným negatívom je veľmi nízka ochrana proti počatiu. Pred pohlavne prenosnými chorobami vás však ochránia dostatočne.

„EXTRA“ prezervatívy

Medzi prezervatívmi nájdeme aj špeciálne výrobky, ktoré majú za účel zvyšovať pôžitok z milovanie alebo ochranu proti nechcenému počatiu. Niektoré typy kondómov dokonca môžu pomôcť mužom, ktorí trpia problémami s predčasnou ejakuláciou.

Spermicídne prezervatívy

Sú obohatené o organickú zlúčeninu Nonoxynol-9, ktorá doslova hubí spermie. Dostupné sú dokonca aj spermicídne gély alebo tampóny, po ktorých je riziko otehotnenia menšie, aj bez použitia prezervatívu. Je však potrebné povedať, že tieto kondómy nie sú vhodné pre tých, ktorí radi striedajú partnerov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú totiž absolútne neúčinné pred prenosom HIV a iných pohlavných chorôb.

Tvarované kondómy

Majú spôsobovať rozkoš najmä vašej partnerke, čo však nemusí byť pravidlom. Drobné výbežky, vrúbky a iné „vylepšováky“ môžu niektorým ženám vyslovene spôsobovať bolesť alebo iné nepríjemné pocity. Nevýhodou takýchto produktov je aj ich väčšia hrúbka.

Prezervatívy pre dlhšiu výdrž

Majú špeciálne ukončenie. V mieste, ktoré prekrýva žaluď sú o niečo hrubšie a pevnejšie, preto penis v podstate mierne znecitlivia. Takýto typ prezervatívov môže pomôcť predĺžiť pohlavný styk, no je taktiež veľkou pomocou pre mužov, ktorí trpia problémami s predčasnou ejakuláciou.

Počuli ste o kondóme na jazyk?

Kondóm je aj na jazykPrezervatív na jazyk môže vyzerať rôzne. Jeden typ sa skutočne nasúva priamo na jazyk a po obvode celých úst (tongue condom). Ten je určený skôr pre ženy. Druhý typ sa nazýva Dental Dam. Ide o rúško, ktoré sa počas orálneho sexu položí na vagínu alebo konečník. Oba typy prezervatívov sú určené na orálny sex a môžu byť vyrobené z latexu alebo ostatných spomínaných materiálov. Viaceré organizácie bojujúce proti šíreniu vírusu HIV označujú tieto sexuálne pomôcky za veľmi bezpečné. Pohlavné choroby sa totiž môžu prenášať aj pri orálnom sexe. V slovenských e-shopoch alebo klasických obchodoch ich však budete hľadať ťažko. Dental Dam, teda rúško, si preto môžete vyrobiť aj sami. Stačí odstrihnúť koniec klasického kondómu a následne ho prestrihnúť aj pozdĺžne. Pri takomto „home made“ postupe si vyberajte prezervatívy bez spermicídnych prípravkov a ideálne bez lubrikantov. Verte, že túto chuť ochutnať skutočne nechcete.

Ako užívať lubrikačné gély v kombinácii s prezervatívmi

Na záver si povieme ešte pár slov o lubrikačných géloch a prezervatívoch. Pokiaľ je pre vás chránený sex skutočne nepríjemný, lubrikant vám ho môže do značnej miery spríjemniť. Dajte si však pozor, aby ste nepoužívali žiadne tuky. Napríklad kokosový olej preukázateľne rozkladá, respektíve, oslabuje latex. To platí tiež o všetkých ostatných živočíšnych a rastlinných tukoch. Aj pri klasickom lubrikačnom géle, si nezabudnite prečítať informáciu o tom, či je vhodný na používanie spolu s kondómom.